Eieren leggende werksters

eieren-kleinMijn tweede paniek episode kwam nadat mijn vrouw deze foto maakte van een raat uit mijn koninginneaflegger, waarin meerdere eieren per cel te zien zijn. Dit is een teken van eieren legende werksters. Ook al besefte ik dat niet op het moment zelf, ik dacht gewoon: “Kijk meer eitjes per cel, dat is interessant!” toen kreeg dat te horen na het fotootje doorgestuurd te hebben naar de imker cursus mensen.

Het vreemde is dat werksters pas eieren gaan leggen als ze al tijd moerloos zijn geweest (blijkbaar ongeveer 24 dagen), en ik wist zeker dat ik ongeveer een week daarvoor nog de moer had gezien. Ik had er zelfs een foto van. De beredenering van de man waar ik het volk had gekocht was dat er eieren legende werksters waren aan komen vliegen van een afgeslagen volk. Die werksters waren bij mijn volk aangekomen en hadden zich in het volk gebedeld. Hoe dat precies in zijn werk gaat weet ik niet, ik kan me moeilijk een bij voorstellen op de vliegplank met een bakje waarin nectar kan worden gedoneerd voor zich. Je komt blijkbaar ook niet zomaar van eieren leggende werksters af aangezien ze niet te onderscheiden zijn van andere werksters. Daarnaast produceren ze dezelfde soort feromonen als een moer waardoor het volk niet door heeft dat het moerloos is en dus niet zomaar een nieuwe moer zal accepteren.

Zoals in de bovenstaande link wordt uitgelegd is er nog al wat voor nodig om de werksters van het eieren leggen af te krijgen. De makkelijkste en meest veilige optie is het volk opgeven of aangezien het volk toch ten dode opgeschreven is het volk afzwavelen door ’s avonds een strookje zwavelpapier te verbranden in de kast waardoor alle bijen overlijden. Wanneer het volk kost wat het kost het in leven moet worden gehouden zijn er een paar manieren om dit te bewerkstelligen. Zowel tijds als middelen intensief. De eenvoudigste manier lijkt mij deze: twee maal achter elkaar open broed in de kast hangen elk gedurende 9 dagen, dat broed produceert feromonen die het eieren leggen van de werksters onderdrukken. Hierna kan er met een uitloopkooitje een nieuwe moer worden geïntroduceerd.

Mijn koningin
Mijn koningin

Aangezien ik op dat moment maar 1 ander volk had dat op dat moment ook nog moerloos was of alleen nog een onbevruchte moer had waren deze methoden geen optie. Ik had me er al bij neergelegd dat ik het volk zou moeten opgeven of afzwavelen toen bij een volgende grondige inspectie ik de moer weer tegen kwam. Waarschijnlijk was de moer nooit weggeweest, Waar dan de eieren leggende werksters vandaan kwamen of de meerdere eieren per cel weet ik niet en ik heb ook van de ervaren imkers geen toereikende uitleg kunnen ontlokken. Ze zouden kunnen zijn aankomende vliegen van een nabij gelegen afgeslagen volk en zich binnen gebedeld kunnen hebben. Maar aangezien eieren leggende werksters geen andere moer accepteren en dus de moer zouden hebben afgemaakt is dat ook geen acceptabele uitleg. Het blijft voor mij een mysterie. De volgende keer zal ik eerst goed op zoek gaan naar de moer voor ik andere conclusies ga onderzoeken.

Groet, Andrew

Edit (19/04/2016); verhelderend artikel dankzij Wouter, had ik dat drie jaar geleden maar gehad.

Advertenties

2 gedachtes over “Eieren leggende werksters

 1. Ik denk dat het hier eerder gaat over een moer die meerdere eitjes in een cel legt, dus geen eileggende werksters. Dit gebeurt wel vaker als het volk te klein is om in de lente op tijd voor voldoende gepoetste lege cellen te zorgen.
  Wanneer het leggende werksters zijn ziet men dat die eitjes vaker aan de celwand zitten en niet op het midden van de bodem zoals hier het geval is.
  Zie volgende link:
  http://library.wur.nl/ojs/index.php/bijenhouden/article/view/9114/8617

  1. Bedankt, goed artikel. Had ik die toentertijd maar gehad, dat had me veel stress gescheeld.
   In die tijd begreep ik dat nieuwe onervaren moeren nog wel eens meerdere eitjes in een cel konden leggen maar aangezien deze moer reeds twee jaar oud was, was ik ervan overtuigd dat dat het niet kon zijn.
   Maar inderdaad leggende werksters kom je niet zomaar vanaf dus dat kon het niet geweest zijn. Maar indertijd wist ik niet wat ik ervan moest denken. Ik wist wel dat werksters normaal gesproken eitjes tegen de zijkant plakten omdat ze niet de lengte hebben om bij de bodem van een cel te komen.
   Ik zag toen ook een plaatje van leggende werksters waarbij de eitjes schijnbaar op de bodem van een cel lagen, waarschijnlijk was dat een cel die half vol zat met pollen.
   Maar ja, het volk plus moer hebben die komende winter niet overleeft, nou ja de winter wel (net) maar de daar op volgende koude lente niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s