Nieuw volk

Ik heb al een tijdje niets meer gepost, gedeeltelijk door mijn nieuwe baan en gedeeltelijk omdat hier helemaal niets aan het gebeuren is wat betreft de bijen. Ik heb een paar weken geleden een tweede broedkamer op mijn kast hoeven zetten. Ik denk niet dat ik een kunst zwerm zal hoeven maken dit jaar aangezien de langste dag al is geweest en dat is eigenlijk de aankondiging voor het einde van het honingbijen seizoen. Ik weet niet zeker of het aan deze koningin ligt maar daar neig ik wel heen. Misschien is het tijd om haar te vervangen, ook al is ze nog geen jaar oud.

Ik ben recent een andere imker tegengekomen op de bijenstal, iets dat tot zover pas twee keer eerder is gebeurd, terwijl er toch zeker nog een aantal zouden moeten zijn. Deze bijenhouder , Charles, vertelde me dat hij 5 bijenvolken had en dat dat voor hem eigenlijk een beetje te veel werd. Het was voor hem meer werk dan waar hij rekening mee had gehouden. Hij wilde wel van een volk af om zijn werklast wat te verlichten.  En aangezien het andere volk die ik hoopten te kunnen overnemen op niets uitloopte. Ben ik maar al te blij om een volk over te menen.

Zo gezegd zo gedaan,  ik heb een volk van Charles overgekocht en heb nu twee volken. Charles had even daarvoor een kunstzwerm van het volk genomen en was op een leggende koningin te wachten voor hij het volk verkocht. Nou Charles en ik hebben bij overdracht het volk bekeken en de moer is volop aan het leggen. In de enkele broedkamer telde we 7 ramen met broed. Toevallig vonden we de moer terwijl we aan het kijken waren en ik vond haar enorm, zeker in vergelijking met de moer in mijn eerste volk. Ik zal proberen om een foto te maken van de nieuwe moer als ik haar weer zie. Ik zal er maar snel een tweede broedkamer op zetten anders gaan ze zich wat benauwd voelen en krijg ik misschien nog een nazwerm.

Ik denk dat ik maar moet proberen om mijn eerste koningin te vervangen voor een koningin gekweekt uit broed van mijn nieuwe volk. En ik moet de volken maar een naam gaan geven om ze uit elkaar te houden. De vorige keer werkte het ook een beetje verwarrend om het over eerste en tweede volk te hebben. Dat is dan maar de volgende taak. (Engelse versie: link)

Andrew

Advertenties

Een gedachte over “Nieuw volk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s