Varroa explosie

Door de milde winter en warme lente is de varroa populatie geëxplodeerd. De anti varroa winter behandeling, met oxaalzuur, gaat uit van een broedloos volk omdat de behandeling eenmalig is mogen er geen mijten in gesloten broed cellen zitten omdat ze dan niet geraakt worden door de behandeling.

Maar door de mildheid van de winter is er goede kans dat er wel gesloten broed was tijdens de de oxaalzuur behandeling die daardoor veel minder effectief was. Samen met de warme lente betekend dat een enorme groep aan varroa mijten.

De anti-varroa behandelingen zijn daarom, meer dan andere jaren, zeer belangrijk voor het vergroten van de kansen om de winter te overleven. Aangezien varroa één van de belangrijkste factoren is in de winter sterfte, meer dan voedsel tekort of extreme koude.

Uit een onderzoekje gepubliceerd door de nbv (link, weliswaar van een enkele imker met 25-30 volken) blijkt uit de mijtval tot zover (juni) dat de mijten populatie wel vier keer zo groot kan zijn als normaal.

Ik weet niet goed hoe het met de mijten zijn in mijn kolonies maar ik heb nog geen bijen gezien met DWV wat ik eerder wel heb gezien bij een ander volk met veel varroa. Ik ga morgen de mijtval controleren van de kast dat die mogelijkheid heeft (Sif), als het weer dat toelaat. De andere kast heeft jammer genoeg daar geen mogelijkheid voor.

Snel meer,
Andrew

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s