AVB angst

Amerikaans vuilbroed
AVB, plaatje van Wikipedia

Amerikaans vuilbroed is geconstateerd in twee kolonies nabij Groningen, de geïnfecteerde kasten zijn geruimd en er is een bijen vervoersverbod 3 km rond de infectie haarden. Wat meer dan een week geleden werd de eerste infectie gevonden nabij Zuidlaren en gisteren is er een tweede infectie bijgekomen in Hoogezand. Ik heb gelezen dat bij een uitbraak op een bijenstand de gehele stand geruimd moet worden, of dat in dit geval ook is gebeurd kon ik niet duidelijk vinden. Maar als dat inderdaad het geval is zou ik misschien een van mijn kolonies moeten verplaatsen om de kansen een beetje te spreiden.

Ik heb nooit veel aandacht besteed aan gekke koeien ziekte of varkens griep maar nu is het toch iets minder ver van mijn bed show. Nu heb ik iets te verliezen, net nu het wat beter leek te gaan.

Amerikaans vuilbroed is  een ziekte veroorzaakt door de sporenvormende bacterie Paenibacillus larvae  die jaren lang als sporen aanwezig kan zijn in een kolonie om vervolgens actief te worden. Wat dit kan initiëren heb ik niet kunnen vinden, zwakte van de kolonie door varroa misschien zoals met DWV? De sporen infecteren volwassen bijen niet maar het jonge broed des te meer. Jonge larven van een dag of jonger zijn gevoelig voor de sporen en worden geïnfecteerd via het eten dat ze gevoerd wordt. De gevoeligheid voor de sporen wordt logaritmisch minder met de leeftijd van de larven.

Wanneer je een zwakke kolonie vind met maar weinig open broed kan dit een indicatie zijn voor AVB. Het gesloten broed heeft scheurtjes of gaatjes in de dekseltjes. De “lucifer proef” (zoals te zien in het plaatje linksboven) geeft meestal aan redelijk sluitende diagnose, maar er zijn ook commerciële tests verkrijgbaar die een sluitende diagnose geven.

In Nederland is er een meldingsplicht wanneer je een kolonie vind die je verdenkt van het hebben van AVB (al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet wie de daarvan op de hoogte hoort te stellen, maar aangezien het ministerie van economische zaken het vervoersverbod heeft ingesteld neem ik aan dat je het daar zal moeten melden).

Ik hoop maar op een goede afloop,

Andrew

(Engelse versie: link )

Edit (03/09/14): Ik ben bij de bijen geweest en alles was goed, geen reden om AVB te verdenken. Wel zag ik bij Artemis een DWV bij rondlopen, wat zou duiden op Varroa. Maar ik ben met de anti Varroa behandeling begonnen tegen de tijd dat deze bij een larve was dus zegt dat niet zoveel over de Varroa druk op dit moment. Bij Sif, waar plek was voor een onderplank, waren wel Varroa te zijn maar niet belachelijk veel. Ik zag wel een oude koninginnen cell op een raam dus misschien is er een stille moerwisseling geweest. Ik ben ook niet met de vereiste regelmaat bij de bijen geweest dus dat kan ik gemist hebben.
Als er nieuwe AVB ontwikkelingen zijn zal ik dat hier vermelden.

Edit 2 (07/09/14): Een nieuwe uitbraak is ontdekt, deze keer in Exloo (50 km van Groningen in vergelijking tot Hoogezand 16 km). Zelfde geld voor deze uitbraak als bij de andere twee , 30 dagen vervoersverbod op bijen in een 3 km grote cirkel om Exloo.

Edit 3 (19/09/14): Een derde uitbraak is geconstateerd, deze keer bij Stadskanaal ongeveer even er van mijn bijen als de laatste, iets van 50 kilometer. Nog steeds niet vrij van AVB.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s