Winter voorbereiding

suiker siroop voerbak
Bijen op en in de suiker siroop voerbak, de hoeveelheid dode bijen in het reservoir is een beetje triest.

Ik ben de kolonies aan het voorbereiden op de winter; ik heb de hoeveelheid honing bekeken de maat van de volken geschat. Er zijn in totaal ongeveer 7 ramen aan verzegelde honing in beiden volken, misschien 14 kilo aan honing. En zowel Sif als Artemis lijken groot genoeg om beiden op twee broedkamers de winter te overleven.

De bijen hebben in totaal ongeveer 15 kilo aan honing/suiker nodig om de winter door te komen. Als ik de honing gelijk verdeel over de volken blijft ongeveer 9 kilo suiker over dat per volk bijgevoerd moet worden. Ongeveer 11 liter aan 3:2 suiker siroop per volk. Dan moet ik nog de verzegelde honing naar de buitenkant van de kasten verplaatsen, omdat verzegelde honing het langst goed blijft en het volk de ruimte aan de randen van de kast het minst zal bezetten. En dan als laatste moet ik nog de vliegopening verkleinen tegen muizen en rovende bijen/wespen.

Ik heb de 2 liter voerbakken gisteren in de kasten geplaatst en voor de eerste keer gevuld met nagenoeg 2 liter aan siroop. Ik was vergeten een foto te maken maar dat doe ik wel wanneer ik de voerbakken voor de tweede keer vul. De bijen legen de voerbakken in een kleine twee dagen. Wat een ongelofelijke snelheid is als je er over nadenkt. Twee liter moet per bij de kast in vervoerd worden en gedeponeerd worden in een cel. Een bij kan ongeveer haar eigen gewicht aan honing/siroop vervoeren oftewel 0,1 gram, dus 1 bij zou ruim 26 duizend keer (heen en weer) de reis moeten maken om de voerbak leeg te krijgen. Ik zal overmorgen gaan kijken hoe het er voor staat en waarschijnlijk voor de tweede keer de voerbak vullen.

Edit: De bijen hebben, zoals ik al dacht, de voerbakken binnen twee dagen geleegd, maar er zijn wel veel bijen bij verdronken. Dat komt denk ik omdat het tweede klepje van de voerbakken weg is waardoor de bijen de voerbakken kunnen betreden van de verkeerde kant en daar makkelijk in het siroop kunnen vallen. Ik zal een nieuw dekseltje bestellen en kijken of dat helpt. Ik heb de dode bijen maar in de voerbak laten zitten, dan kunnen de bijen die in het siroop vallen de dode bijen nog gebruiken als reddingsvlot en misschien naar veiligheid komen.

Er zijn verschillende verhalen over wat te doen tegen/met vochtigheid in de kast gedurende de winter. Eén verhaal weide uit over een bak die je op de bijenkast zet met gaas aan de onderkant en houtsnippers erop tegen vochtigheid. Een ander verhaal vertelde dat je plastic folie onder de kast deksel kan plaatsen dat dan condensatie vangt en in de vorm van druppeltjes tegen dat folie weer aanbied aan de bijen, aangezien de bijen in de winter de kast niet uit kunnen om op zoek te gaan naar vochtigheid. Ik denk dat het heel afhankelijk is van klimaat en ik weet niet wat de juist keus is in Nederland. Ik ga denk ik geen van beiden opties volgen en gewoon de normale dekplaat op de kast laten. Vorig jaar was er wel schimmel groei op de ramen na de winter maar ik las weer ergens anders dat dat normaal en te verwachten is. Moraal van het verhaal….ik weet het ook niet.

Als al deze voorbereidingen klaar zijn is er voor mij niets meer te doen tot aan de winter zonnewende, in de buurt van kerst, wanneer ik de bijen weer met oxaalzuur zal moeten behandelen zodat ze gezond, met een minimale mijten last, het nieuwe seizoen kunnen beginnen.

Ik vraag me altijd af wat het kassa meisje denkt wanneer ik in de supermarkt aan kom met 18 kilo suiker en niets anders…

groet, Andrew

Edit: Ik heb de bijen net hun derde portie suiker siroop gegeven (6 liter, nog twee porties te gaan). Ook heb ik het tweede klepje op de voerbak gezet, die ik gisteren binnen kreeg (5 euro van de verzend kosten terug gekregen omdat de winkel het blijkbaar ook wel een beetje belachelijk vonden, 6,5 voor twee stukjes plastic die door de brievenbus kunnen, link). Nu kunnen de bijen niet meer direct bij het suikerwater reservoir en hoop ik dat er minder verdrinken.
Ik kwam een mede bijenhouder tegen op de bijen stal en die vertelde dat hij gewoon een 8 liter afwas teiltje gebruikt waarin hij stro stopt. Met dat stro had ik vorig jaar ook al gehoord maar aangezien ik toen geen stro had en dus hooi gebruikte, wat ontzettend ging schimmelen, heb ik die optie niet weer verkozen. Maar blijkbaar was dat te wijten aan het hooi wist de mede bijenhouder me te vertellen, en doet stro dat niet. Dus dan misschien toch maar stro kopen speciaal voor dit gebruik.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s