Algemene info

bijopbloemVoor de geïnteresseerden die niet beginnende imkers zijn, worden er in dit blog een aantal termen gebruikt met misschien een niet voor de hand liggende betekenis. Ik dacht laat ik die uitleggen op deze pagina. Daarnaast wil ik hier informatie kwijt die niet direct in de berichten op mijn blog naar voren zullen komen maar ook, misschien wel vooral, voor de niet imker zeker interessant zijn om te weten.

Het eerste dat ik even wilde benoemen is de term “moer”. Waar de term vandaan komt wanneer het betrekking heeft op bijen heb ik op internet niet kunnen achterhalen. Een moer is natuurlijk wat je op een bout schroeft, het is een vrouwtjes konijn en gebied van veengrond kan je een moer noemen. Als iemand dit leest en het wel weet waarom de bijen koningin de term moer heeft gekregen zou ik dit graag te weten komen. Het typt wel een stuk prettiger dan koningin. Ik heb me voor nu eigenlijk nooit afgevraagd waar de term vandaan komt, maar zoals ik zij het is wel een heel wat makkelijkere term. Misschien is dat ook de reden waarom in het Engels er geen andere term is voor de bijen koningin. Queen is al een lekker korte benaming dus de Engelsen hebben geen kortere term nodig, nou ja dat is mijn hypothese.

Ik moet het ook hebben over drachtplanten want dat is waar iedereen met een tuin een balkonnetje of een plaatsje, de bijen kan helpen. Zij het honingbijen, solitaire bijen of hommels. Wat eigenlijk gewoon de dikkerdjes uit de bijen familie zijn (niet voor niets bumblebee in het Engels). Drachtplanten zijn de planten waar bijen iets aan hebben. Zij het voor de nectar of voor het stuifmeel. Nectar is het begin van de honing en stuifmeel is het eten, voornamelijk eiwit, voor de nieuwe lichting bijen. Vooral de variatie aan stuifmeel is van belang, omdat niet iedere bloeiende plant stuifmeel levert met al de aminozuren die de bijen nodig hebben. Op diverse imker web shops is het mogelijk een zakje zaad te bestellen voor bloemen die geschikt zijn voor bijen (link1, link2link3, link4). Het merendeel van de bloemen zullen één of tweejarige zijn en zaaien zich ieder jaar weer uit dus ze hoeven niet steeds opnieuw gezaaid te worden. Een uitgebreid overzicht van de drachtplanten hun bloeitijd en ondergrond is op de volgende locatie te vinden : drachtplanten.nl.

Bijen hotel
Bijen hotel

Daarnaast kunnen ook niet imkers aan bijenhouden doen. Solitaire bijen kunnen een huis (nest plaats) vinden in iedere tuin. De solitaire bijen kan je daarbij helpen door een bijenhotel in in de tuin te hebben staan. Dit is eigenlijk een verzameling van gaatjes waarin de solitaire bijen hun eieren kunnen leggen voor de bijenlichting van volgend jaar. Je kunt deze bijenhotels kopen of zelf maken hier is bijvoorbeeld een linkje naar een site met een aantal modellen. Hier een handig PDFje over bijenhotels. Eigenlijk kan je gewoon een gezaagd boomstronkje nemen en daar gaten in boren van een bepaalde diameter (2-12 mm) en diepte (10-15 cm). Er zijn veel verschillende solitaire bijen met verschillende maten. In Nederland alleen al ongeveer 350 soorten.

Tot zover,

Groet, Andrew

Advertenties

4 gedachtes over “Algemene info

 1. Moer betekend gewoon moeder. En dat is natuurlijk ook zo. Alle bijen hebben wel een moeder, maar geen vader. Wel weer een grootvader.

  Groeten Nyckle

  1. Hoi Nyckle,
   Moer = moeder…dat klinkt wel aannemelijk inderdaad. Maar wat bedoel je dat de bijen geen vader hebben? Bevruchte moeren zijn bevrucht door darren, meestal meer dan tien. Als de moer een eitje legt, die bedoeld is om als werkster uit te komen, legt ze een bevrucht ietje in de cel. Voor een dar een onbevrucht eitje. Met endere woorden werksters hebben één van de darren die hun moeder (moer) heeft bevrucht als vader…
   Andrew

 2. Het was vanmorgenzeket nog te vroeg voor me. 🙂

  Een dar heeft geen vader. Wel weer een grootvader.

  Ga, ik trek me er geen malle moer van aan. Een malle moer is een koningin, die darrebroedig is. Vandaar de uitdrukking.

 3. nog een aanvulling. Het kunnen ook eieren leggende werksters zijn. ok een jonge koningin, die twee of meer eitjes in een cel legt. ( Maar dat doen eieren leggende werksters ook vaak.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s